Deel deze pagina
Low code kan enorm veel voordelen hebben

Ons advies: Probeer het een keer en wees positief verrast.

Low code. De heilige graal?

In deze blog vertelt Roger, technisch directeur van Fenêtre Online Solutions, wat een low code tool kan betekenen voor je organisatie en waar je op moet letten als je een dergelijke tool selecteert.

 

Wat is low code?

Low code is een softwareontwikkelmethode waarbij grote delen van de software worden gegenereerd op basis van heldere visuele schema’s. Zelf heb ik de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan met dit soort tools en er enorm veel van geleerd. Net zoals ik hebben ook anderen de potentie ervan gezien en het aantal low code mogelijkheden is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Is low code de heilige graal van softwareontwikkeling?

 

Inefficiënte detachering

In de IT-wereld wordt nog steeds veel gedetacheerd op basis van ‘uurtje factuurtje’. Weinig innovatief en weinig efficiënt. De ICT-detacheerder heeft logischerwijs weinig op met het businessmodel om in zo weinig mogelijk uren zoveel mogelijk werk te verrichten. Efficiënt werken zit niet inherent in de projectaanpak. Ontwikkelaars krijgen vaak de vrijheid software te ontwikkelen die allang bestaat of gegenereerd kan worden. Organisaties zijn vaak al blij als de klus geklaard wordt, maar dat het een factor 3 goedkoper kan weten ze meestal niet. Een gemiste kans!

 

Slimmer werken

Als je garanties geeft over de te leveren resultaten dan moet je slimmer werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan intensieve kennisdeling, het hergebruik van software over projecten heen, intensieve softwaregeneratie en het toepassen van open source of betaalde modules al dan niet in de cloud. Een goed low code platform ondersteunt deze mogelijkheden en zorgt daardoor voor een enorme versnelling van softwareontwikkeling. Ontwikkelaars kunnen zich zo richten op de lastige onderdelen en klanten zien in een vroeg stadium al resultaat. Zodat je echt agile kunt samenwerken.

 

Vermijd vendor lock-in

Dit klinkt mooi, maar zorg wel dat je niet vast komt te zitten aan je low code tool. Een goed low code tool genereert softwarecode in een professionele taal zoals C# of Java. Code die ook zonder het tool zelf onderhoudbaar en aanpasbaar is. Zo zit je nooit vast aan één leverancier die opeens zijn voorwaarden aanpast of, erger nog, failliet gaat.

 

Een efficiënt en geaccepteerd tool

In de blog 'Verlost van offshoring' heb ik uitgelegd hoe low code een bijdrage kan leveren aan het personeelstekort in de IT-sector. Niet iedere medewerker wordt blij van low code. Dat is afhankelijk van de flexibiliteit en de werkwijze van het gekozen tool. Ontwikkelaars willen zeker gebruik maken van dit soort tools als het tool aan de juiste eisen voldoet.

Leuke woorden maar wat betekent dit nou concreet? De gegenereerde code moet sowieso modulair zijn opgezet, liefst op basis van functionele domeinen. Verder moet de code opnieuw te genereren zijn zonder bestaande aanpassingen te overschrijven. Ook moet het mogelijk zijn complexere problemen te coderen in plaats van te tekenen, aangezien dat veel efficiënter werkt. Anders gezegd: met low code tool wil je domme werkzaamheden automatiseren en de intelligente werkzaamheden zo goed mogelijk ondersteunen zonder nadelen.

 

Geloof niet in sprookjes

Sommige low code leveranciers schetsen een te eenvoudige weergave van de werkelijkheid waarin interne medewerkers zelf even een applicatie in elkaar klikken. Voor informatieanalisten en ontwikkelaars zal dat zeker gelden. Verwacht echter niet dat financieel medewerkers snel een professionele applicatie in elkaar kunnen klikken. Ik heb low code applicaties gezien die hele serverparken hebben platgegooid omdat ze niet door een professional waren gemaakt. Ook met low code blijven goede informatieanalisten en mensen met een helicopter-view nodig; experts die kunnen structureren. De ‘garbage in garbage out’ regel geldt ook hier. Geloof dus niet in sprookjes, IT is en blijft een vak.

 

Ervaring telt

Low code software is complexe software. Kies daarom geen tool dat net op de markt is en zich nog niet bewezen heeft. Kijk bij de selectie niet alleen naar de ontwikkeling van de applicatie maar ook naar het beheer. Het beste devies hier is: doe een test met meerdere tools zodat je een gewogen afweging kunt maken.

 

Initiële en licentiekosten

Wat kosten deze tools nu eigenlijk? Het verschil is groot. Let bij de keuze vooral op het type prijsmodel. Bijvoorbeeld of het een gebruiker gebaseerde licentie is en wat de jaarlijkse kosten zijn. Houd qua aantallen rekening met waar u over 10 jaar wilt staan met uw organisatie en ook met eventuele externe gebruikers.

 

Conclusie

Low code heeft enorm veel voordelen en de mogelijkheden zijn ongekend. Het maakt onderscheidend maatwerk weer mogelijk als vervanger van standaardsoftware die vaak minder goed aansluit op de klanteisen en de gebruikerservaring. Dus onze conclusie is: onder de juiste voorwaarden komt low code zeker in de buurt van de heilige graal.

 

Ons antwoord

Onze jarenlange ervaring met het ontwikkelen van low code maatwerksoftware hebben we samengebracht in het Silicon Low Code platform.

Zonder vendor lock-in, met standaard componenten, veel softwaregeneratie, een Agile proces en de focus op de juiste zaken, leveren we met Silicon goed passende en gebruikersvriendelijke software. En dat zeker 3 keer sneller dan ouderwets maatwerk. Zo kan de klant snel aan de slag met software die werkt, want daar gaat het uiteindelijk om!

Voor ons als maatwerksoftwarebedrijf biedt dit een enorme concurrentievoordelen. De jaarlijkse licentie bedraagt daarom slechts een klein, vast bedrag per project per jaar. We gebruiken dit voor onderhoud en beheer zodat u continu nieuwe functionaliteit en security updates krijgt. Ons advies: probeer het een keer en wees blij verrast.

top